Foto: Fredrik Sandberg / TT

För lite gjordes för sent – skyddsombud om coronahanteringen

Publicerad

Frustration, irritation, stolthet och ilska. Fyra ord som summerar arbetet med coronapandemin i svaren i den enkät som vi skickat ut till skyddsombud i länet där 120 personer inom vård- och omsorgsyrken svarat.

Det är nu över tre månader sedan det första coronafallet blev känt i Sörmland. Men trots att smittan varit känd i flera månader innan dess var verksamheterna inte förberedda ändå. Den bilden framkommer när anställda inom vård- och omsorg själva berättar om sin situation.

De flesta tycker att verksamheterna fungerar bättre i dag än i mars och april då läget var som värst, men den dominerande bilden är att för lite gjordes för sent.

Coronaviruset i Sörmland

Många av de som svarat på enkäten vittnar om att de fått strida för att få rätt skyddsutrustning och andra säger att kompetens har saknats – såväl i chefsleden som bland arbetstagarna.

– Det är ren tur att vi inte fått några coronafall hos oss, för vi hade inte kunnat hantera smittan, säger en anställd som vill vara anonym. Hon är rädd att bli förflyttad om det framkommer att hon pratat med media.

Tystnadskultur

I kommunen hon arbetar i råder en omvittnat stark tystnadskultur.

Kommunikationen ska inte komma från de anställda utan från kommunikationsavdelningen. Att prata om coronasmittan gör man inte. Den bilden delas av en kvinna som arbetar i samma kommun.

– Jag vet inte om man från kommunen är rädd att få dåligt rykte. Varför inte bara säga: “Vi har smittade men vi gör allt vi kan för att inte drabbas mer”, säger hon.

Den största delen av de svarande arbetar inom äldreomsorgen och många av dem är stolta över hur de hanterat riskerna som smittan inneburit på deras arbetsplats.

– Vi har lagt mycket tid på att utbilda nyanställda och hela tiden legat i framkant. Jag tycker att vi har hanterat pandemin jättebra, säger en undersköterska.

Skyddsutrustning vid konstaterad smitta

Men ännu fler tycker att rutiner kring skyddsutrustning och arbetssätt kom på plats för sent på just deras arbetsplats. I den mån det fanns skyddsutrustning, vilket inte varit en självklarhet, har det varit stor osäkerhet kring när och hur den ska användas.

– De tidiga riktlinjerna sa att vi endast vid konstaterad smitta skulle använda skyddsutrustning. I det läget utfördes inga tester. Vi arbetade därför med ”förkylda” boende utan skydd. Senare blev riktlinjen att använda skydd vid misstänkt smitta. Då hade flertalet från personalen insjuknat i covid-19, berättar en anställd vid ett äldreboende.

Så gjorde vi:

En enkät skickades i början av juni ut till ett antal skyddsombud inom olika verksamheter i Sörmland.

Skyddsombud inom såväl Region Sörmland som i kommunernas verksamheter har svarat och totalt 120 svar har inkommit, merparten av de svarande arbetar inom äldreomsorgen.

Frågorna i enkäten gällde bland annat om de upplevt att personalen på deras arbetsplats haft en säker arbetssituation, om de upplevt att de fått det stöd de behövt från sin arbetsgivare och om arbetssituationen har förbättrats om om de jämför med hur den såg ut i mars och april.

Underlaget är för osäkert för att det ska gå att dra några säkra statistiska slutsatser, men svaren ger en bild av hur skyddsombuden upplevt de tre senaste månaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet