I Gnesta kommun föreslås ensamkommande som fyller 18 år få ansöka om inackorderingsbidrag. Foto: Jessica Gow/TT

Ensamkommande kan få bidrag för att kunna stanna i Gnesta

Publicerad

Ensamkommande i Gnesta som fyller 18 år ska få ansöka om inackorderingsbidrag och därmed kunna stanna i kommunen i väntan på asylbesked. Det är innebörden av ett medborgarförslag som vuxen- och omsorgsnämnden väntas klubba på torsdag.

– Vi tycker att vi har hittat en bra nivå och en bra lösning, säger Ingrid Jerneborg Glimne (M), ordförande i vuxen- och omsorgsnämnden i Gnesta kommun, som upplever att det är stor enighet i frågan.

Medborgarförslaget innebär alltså att ensamkommande som fyller 18 år, eller blir åldersuppskrivna, ska få en möjlighet att stanna kvar i kommunen tills dess att deras asylbesked blir klara. En förutsättning för inackorderingsbidraget på max 2 000 kronor i månaden är att de har gymnasiestudier eller praktik att fullfölja.

Bidrag för att behålla ensamkommande

Av de ensamkommande i Sverige som nu väntar på asylbesked har många hunnit rota sig i sina hemkommuner. För att möjliggöra för dem att slippa flyttas över till Migrationsverkets boenden vid 18-årsdagen beslutade regeringen förra året om ett tillfälligt kommunbidrag för det här ändamålet.

Men det är stora skillnader i hur kommunerna valt att använda pengarna.

För Gnesta kommun handlar det om 1,5 miljoner kronor för 2017 och 2018.

– Vi ansöker om 800 000 av de här pengarna till inackorderingsbidrag. Vi hoppas att det ska räcka, säger Ingrid Jerneborg Glimne.

Stort engagemang för ensamkommande

Det är de ensamkommande själva som får ordna fram en bostad. Det gör inte kommunen.

– Men det finns väldigt många i Gnesta som engagerat sig starkt för de ensamkommande. Jag skulle tro att det är 12-15 ungdomar som i dag bor i kommunen som annars skulle ha bott på Migrationsverkets boenden, säger Jerneborg Glimne.

Medborgarförslaget ska nu först tas upp i nämnden. Men det slutliga avgörandet ligger hos fullmäktige som tar upp frågan i maj. Om förslaget då går igenom kan ungdomarna börja ansöka om bidraget den 14 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.