Eleverna väljer själv vilken lek de vill delta i. Foto: SVT

Erbjuder barnen lekar – för att få slut på bråket

Uppdaterad
Publicerad

Otrygghet och konflikter präglade rasterna på Bruksskolan i Hälleforsnäs. Men det var innan man började erbjuda eleverna en rad olika rastaktiviteter.

– Varje barn har en knapp med sitt namn och sju rastaktiviteter att välja mellan. Givetvis är eleverna med och bestämmer, det är barnen som ska tycka att det är roligt. Om vi vuxna bestämmer kommer vi snart ha bråk igen, för då väljer man bort att delta, säger Carolina Eriksson, rektor på Bruksskolan.

Mycket bråk och tjafs

I korridoren på Bruksskolan sitter en whiteboard-tavla med sju olika alternativ. Innan eleverna springer ut på rast är tanken att de ska ta pluppen med deras namn på och sätta vid aktiviteten de är mest sugna på.

#mobbning

– Det funkar bra, det är inte lika mycket bråk och tjafs nu, säger Charlie Larsson, elev på skolan.

”Barn måste känna sig trygga”

Bakgrunden till att man börjat använda sig av rastaktiviteterna är nämligen att det tidigare var alldeles för många konflikter på skolgården i Hälleforsnäs och flera barn kände sig inte trygga.

– Föräldrar hörde av sig och berättade att deras barn inte mådde bra. Konflikter uppstod på rasten och de togs med in till lektionerna. Lärarnas tid gick åt att reda i konflikter och det kan inte en rektor vara tillfreds med. Barn måste känna sig trygga i skolan, säger Carolina Eriksson.

Shannon Bugembe går i 6 klass på Bruksskolan. Hon tycker att det har blivit mycket bättre i och med de nya aktiviteterna.

– Förut fick vissa inte vara med i lekar och många hade inget att göra, säger hon.

Var det så för dig ibland?

– Ja.

Men nu får du alltid vara med?

– Ja, det känns bra.

Inte tvungna att delta

Alla barnen leker dock inte lekar som finns med bland de sju föreslagna. Barnen är nämligen inte tvungna att välja någon av aktiviteterna på tavlan, tanken är att de ska finnas som ett komplement så att alla de drygt 140 eleverna ska känna att det finns något att göra.

– Om man sätter sin knapp i kategorin ”Övrigt” frågar personalen eleven vad den tänkt att göra i stället. Detta för att komma åt barn som drar sig undan, men vissa barn kanske även vill vara ifred en stund och det måste barnen få välja själva. Men vi kan få en överblick om det är en sund ensamhet eller är det att barnet inte känner tillhörighet, säger Carolina Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet