Eskilstuna årets miljökommun

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna har utsetts till Sveriges miljöbästa kommun av tidningen Miljöaktuellt som för fjärde året i rad rankar kommunernas miljöarbete.

Miljöaktuellt har ställt tjugo frågor till landets kommuner. Bland annat om det finns antagna mål för miljöarbetet, en strategi för naturskydd vid nybyggnation och en plan för vindkraften. Eskilstuna tar full pott på alla frågor.

Ekologisk mat

Kommunen prisas också för att ha serverat en hög andel ekologisk mat, för att man arbetar med miljö och utveckling inom förskolan och att man engagerar kommuninvånarna med skräpplockardagar. 

Tidigare har det varit Skånekommunerna som prenumererat på förstaplatsen. Hela 96 procent av kommunerna har svarat på enkäten, vilket är rekord.

Nöjt kommunalråd

-Det är fantastiskt roligt att få den här utmärkelsen. Det är många människor som jobbat i många år i Eskilstuna för att värna miljön på olika sätt, säger kommunalrådet Magnus Johansson (MP).

Priset kommer att delas ut nästa vecka under Almedalsveckan på Gotland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.