Från och med i höst blir det svårare för Eskilstunas grundskoleelever att byta skola mitt under en termin. ”Ingen risk”, menar skolchefen Hans Ringström. Hör honom rensonera över beslutet i klippet ovan. Foto: Jonas Ekströmer/TT/SVT

Eskilstuna begränsar grundskolevalet

Publicerad

Grundskoleelever inom Eskilstuna kommun som vill byta skola efter höstens skolval kan få en bit att gå. Från och med i höst kommer kommunen inte längre att garantera en plats på den kommunala skola som är belägen närmast hemmet.

Istället ska grundskolechefen kunna bestämma att en skola är ”full”, vilket innebär att man anser att skolan inte längre kan ta emot fler elever, oberoende av hur många som flyttar till skolans upptagningsområde.

– Ibland har klasstorleken kunnat bli över 30 elever, och det håller inte våra lokaler och ventilation för, säger Hans Ringström, grundskolechef i Eskilstuna.

Beslutet börjar gälla redan till höstterminen.

”Ingen risk”

Men Hans Ringström ser ingen risk för de elever som ändå tvingas behöva byta skola efter skolvalsprocessen.

I klippet berättar skolchefen mer om vad beslutet innebär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.