Mikael Edlund (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Eskilstuna, förklarar varför kommunen tackar nej till fyra miljoner kronor. Foto: Bo Öhlén/SVT

Eskilstuna betalar tillbaka fyra miljoner till staten – skulle gått till funktionsnedsatta

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun tycker att det är orättvist att bara en grupp får del av det statliga bidraget för att höja dagpenningen för funktionsnedsatta som deltar i daglig verksamhet. Därför betalar man nu tillbaka flera miljoner kronor till staten.

I år, liksom förra året, går staten in med pengar för att kommunerna ska kunna höja dagpenningen för de funktionsnedsatta i daglig verksamhet. Men det gäller bara gruppen som har sin sysselsättning beviljad enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Gruppen som har daglig verksamhet beviljad enligt socialtjänstlagen får inget statligt bidrag till höjd dagpenning.

”Viktig princip”

I Eskilstuna är båda grupperna ungefär lika stora och blandas i verksamheterna. Bidrag enbart till den ena gruppen skulle skapa orättvisa, anser de styrande politikerna.

– Det är en viktig princip för oss i Eskilstuna, lika lön för lika arbete, säger Mikael Edlund (S), ordförande i vård- och och omsorgsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.