Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vesa Hiltula, återvinningschef och projektansvarig, berättar att det skulle betyda mycket att få en egen biogasanläggning. Foto: SVT

Ny anläggning kan försörja kommunens bussar med gas

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna Energi och Miljö, EEM, har beviljats totalt 78,5 miljoner kronor i bidrag för att bygga en egen biogasanläggning i Lilla Nyby.

På Lilla Nyby framställer man redan idag ”slurry” som är en blandning av matavfall och vatten, som sedan transporteras till Huddinge och Södertälje för att där omvandlas till biobränsle.

– Om vi skulle få en egen biogasanläggning skulle det betyda att vi blir självförsörjande av bränsle till våra bussar, säger Vesa Hiltula, återvinningschef och projektansvarig, och fortsätter:

– Vi kommer också producera mer biobränsle än vi själva gör av med så vi kommer kunna förse andra delar av Sverige med biogas också.

Avgörande beslut nästa år

Projektet beräknas kosta totalt 176 miljoner kronor, men planerna är ännu inte spikade. Den 11 december fattar EEM beslut om att gå vidare med projektet, därefter kommer det avgörande beslutet fattas i kommunfullmäktige, i februari 2020.

– Jag ska inte spekulera men jag hoppas att det blir av, jag tror att det är bra för miljön, säger Vesa Hiltula.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer