Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lena Lindh, ordförande för Vårdförbundet Södermanland, berätta vad de vill uppnå och hur de ser på att en blockad kan påverka patienterna. Foto: SVT

Eskilstuna kommun dras in i vårdkonflikten – övertid kan stoppas för sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Övertid, mertid och nyanställningar kan komma att stoppas i Eskilstuna kommun om ingen överenskommelse nås i den pågående vårdkonflikten. Det varslade Vårdförbundet om under måndagen.

Det har gått nästan två veckor sedan Vårdförbundet gick ut i övertidsblockaden som bland annat berör Region Sörmland. Och nu har de varslat om att utöka blockaden.

Det är 29 kommuner som plockas ut i den utökade övertidsblockaden, från den 20 maj om ingen lösning nåtts på konflikten tills dess. I Sörmland är det en kommun som påverkas: Eskilstuna.

– Dels är det skolsjuksköterskor som kommer att beröras av den här blockaden, sen är det sjuksköterskor inom hemsjukvården och även inom säbo, säger Lena Lindh, ordförande för Vårdförbundet avdelning Södermanland.

Vårdfacket: ”Behöver säkra upp”

Vårdförbundet menar man att kommunerna drabbas när regionerna inte klarar av att ta hand om patienterna under blockaden.

– När regionerna skickar hem patienterna tidigare så innebär det ett ökat arbete för våra medlemmar i kommunerna. Det handlar bland annat om cancersjuka barn i hemsjukvård och personer på äldreboenden. Vi har sett detta under en längre tid och nu behöver vi säkra upp att arbetsbördan inte ökar ännu mer för personalen, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

”Vår dörr är öppen”

Från arbetsgivarens håll tycker man att den utökade blockaden är beklaglig.

– Vår dörr har stått öppen sedan konflikten började och vår dörr står öppen för en förhandling. Men Vårdförbundet har inte velat förhandla med oss så det är både förvånande och beklagligt att det kommer till detta, säger Ulf Olsson, ordförande i förhandlingsdelegationen vid Sveriges kommuner och regioner och Sobona.

Varslet som lades på måndagen innebär att medlemmar inte ska jobba övertid eller mertid och arbetsgivaren kan inte genomföra nyanställningar inom Vårdförbundets yrkesgrupper som omfattas.

Vårdförbundet har sagt att de kan varsla om strejk om arbetsgivaren inte möter upp deras krav.

Fakta: Kommuner som omfattas

Kommuner som omfattas av varslet:

Borlänge kommun, Borås kommun, Eskilstuna kommun, Falu kommun, Göteborgs kommun, Halmstads kommun, Helsingborgs kommun, Jönköpings kommun Kalmar kommun, Karlskrona kommun, Karlstads kommun, Kristianstads kommun, Linköpings kommun, Luleå kommun, Lunds kommun, Malmö kommun, Norrköpings kommun, Partille kommun Skellefteå kommun, Stockholms kommun, Sundsvalls kommun, Södertälje kommun, Trollhättans kommun, Umeå kommun, Uppsala kommun, Västerås kommun, Växjö kommun, Örebro kommun Östersunds kommun.

Källa: Vårdförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.