Sara Nilsson är rektor på Alvägens förskola där man kommer delta i kommunens pilotprojekt under ett års tid. Foto: SVT

Eskilstuna kommun testar återbruk i förskolan

Uppdaterad
Publicerad
På Alvägens förskola i Eskilstuna fick man under förra veckan en första last med återbrukade prylar och leksaker från Retuna som nu ska användas i undervisningen.

Eskilstuna kommun satsar på återbruk i förskolan och har satt igång ett pilotprojekt för att göra förskoleverksamheten mer klimatsmart.

Alvägens förskola är en av fem förskolor som deltar i projektet.

– Istället för att köpa in nyproducerade saker kommer vi ta in det som redan finns, säger Sara Nilsson, rektor på Alvägens förskola.

Återbrukade leksaker

Under ett års tid kommer de deltagande förskolorna ta emot material som lämnats in till Retuna där det först sorterats och sedan kvalitetssäkrats, för att därefter köras ut till förskolorna för att användas i förskoleverksamheten.

– Jag tycker det är fantastiskt, det är jättespännande att få vara en del i det här. Det ska bli intressant att se vart det tar vägen när projektet är slut, säger Sara Nilsson.

Ska kunna återanvändas

Målet med projektet är att ta fram en effektiv arbetsmodell för återbruk som sedan ska kunna återanvändas av andra verksamheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer