Kravet på sotning och kontroll av imkanaler från bostadskök försvann 2004. Foto: TT

Eskilstuna kommun varnar för oseriösa sotare

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun gick under måndagen ut med en varning till kommunens villaägare. Varningen gäller ett sotningsföretag som ringer runt till villaägare och säger att de ska göra 10-årsbesiktning av imkanaler.

– Tyvärr handlar det om oseriös marknadsföring på felaktiga grunder, säger Camilla Dahlén som är räddningschef på Räddningsjänsten i ett pressmeddelande.

Camilla Dahlén understryker att kravet på sotning och kontroll av imkanaler från bostadskök försvann 2004.

– Men du som fastighetsägare ansvarar för att anläggningen fungerar.

Kan inte ersätta kommunens entreprenörer

– Om du blir uppringd av en aktör som vill erbjuda sotning, rengöring, eller kontroll av imkanaler eller liknande kan du förstås välja att anlita dem. Men vi vill påtala att det inte finns några krav och att det inte kan ersätta det arbete som kommunens anlitade entreprenörer utför, säger Camilla Dahlén i pressmeddelandet.

För lagstadgad sotning och brandskyddskontroll, samt rengöring av imkanaler till storkök, hänvisar kommunen till de företag de slutit avtal med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer