Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet Berättar Pär Svensson, logistikutvecklare om de nya linjerna som gör Eskilstuna mer globalt och ska locka nya företag. Foto: Johan Nilsson / TT och Eskilstuna logistik och etablering AB

Eskilstuna får mer godstrafik med tåg – ger koppling till Asien

Uppdaterad
Publicerad

Nya tåglinjer med godstrafik till och från Eskilstuna har kört igång och öppnar upp staden för världen. Trycket på Eskilstuna som logistiknav ökar.

Nu i januari har det statliga transportföretaget Green cargo startat upp en ny tåglinje med godstrafik från Helsingborgs hamn, via bland annat Nässjö, till Eskilstuna kombiterminal. Det öppnar upp för mer gods från Asien och Europa.

– Vi har konsumtionsgodset som kommer upp från hela världen hit, säger Pär Svensson, logistikutvecklare på Eskilstuna logistik och etablering.

Esset i rockärmen

En ny tåglinje för gods mellan kombiterminalen och Stockholm Norvik hamn startar också, med det första tåget som avgick under tisdagen. Det gör att Eskilstuna når ut till Baltikum och Finland. Dessutom startar en ny godslinje i april från Oslo.

– Allra viktigast är det här för Eskilstuna. Det här är en av de fördelar vi har för att kunna locka hit företag, esset i rockärmen, säger Pär Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.