Personen eller personerna bakom Instagramkontot påstod sig vara pålitliga. Men minst två personer som betalat för produkter fick aldrig sina paket, och nu åtalas en ung man för att tagit emot pengarna på sitt konto.

Eskilstunabo åtalas för inblandning i annonsbluff på Instagram

Publicerad

De köpte varsin spelkonsol för flera tusen kronor efter att ha sett annonsinlägg på Instagram – men några paket dök aldrig upp. Nu åtalas en 19-årig Eskilstunabo för inblandning i annonsbluffen.

Enligt åtalet var det två personer i 20-årsåldern, den ena från Stockholm och den andra från Västra Götaland, som betalade 3600 kronor respektive 3100 kronor.

De hade sett spelkonsolen i inlägg på två olika Instagramkonton, och betalade först för produkten. Sedan övertalades de att även att betala ytterligare 600 kronor i en påstådd tullavgift då paketet importerades från utlandet.

De betalade enligt annonsörens instruktioner via Swish, men spelkonsolerna levererades aldrig.

19-åring åtalas för penningtvätt

Det har inte gått att bevisa vem som stod bakom bluffannonserna. Företrädaren för ett bolagsnamn som uppgavs av Instagramkontot har tidigare gjort en polisanmälan om olovlig identitetsanvändning. Pengarna som swishades har dock gått att spåra, och de togs emot av en 19-årig man i Eskilstuna, enligt åtalet.

Åklagaren menar att han sedan hämtade ut kontanter från kontot, eller skickade pengar vidare till någon annan. Han åtalas vid Eskilstuna tingsrätt för penningtvättsbrott.

19-åringen erkänner att han tagit emot pengarna, men förnekar brott. Han har i polisförhör hävdat att det var en annan person som bad honom ta emot pengarna, och att han först när det började komma in betalningar från flera personer som han fattade misstankar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.