Foto: TT

Eskilstunabo dömd för att ha länsat kvinnas konto

Uppdaterad
Publicerad

En 49-årig Eskilstunabo döms för att ha länsat en kvinnas konto på närmare en halv miljon kronor. Men själv hävdar mannen att han är oskyldig och att pengarna är lottovinster.

I flera år var den 49-årige mannen inneboende hos kvinnan, men flyttade 2010. Därefter hade de ingen kontakt med varandra.

Kvinnan har varken internetbank eller bank-id utan har uppgett att hon antingen gör sina bankärenden över disk eller genom att använda sitt bankomatkort.

Tingsrätten anser det bevisat att mannen vid två tillfällen, i november 2017 och i maj 2018, fört över totalt närmare en halv miljon kronor från kvinnans konto till sitt eget. För pengarna köpte han bland annat kläder och en ny tv.

”En lottovinst”

Kvinnan har berättat att hon upptäckte överföringarna den 20 maj förra året när hon gick till banken. Bankpersonalen ska då ha meddelat henne att hon inte hade några pengar kvar på kontot. Själv hävdar mannen att han inte vet hur pengarna hamnat på hans konto.

– Han har gått till banken och frågat var pengarna kommit ifrån och då säger personalen att det ju kan vara en lottovinst, säger mannens advokat Mats Vannefjord.

Det som komplicerar saken är att mannen haft dispositionsrätt till kvinnans konto. Via sin internetbank har han alltså haft full tillgång till kontot som vore det hans eget. Men Swedbank kan inte se hur mannen fick dispositionsrätten. Det hela skedde nämligen för mer än tio år sedan och så gamla uppgifter är inte sökbara i bankens system.

Rätten oenig

Det här gör att mannen inte döms för grovt bedrägeri, som åklagaren ville. Däremot anser tingsrätten att 49-åringen måste ha insett att det var kvinnans pengar och att han inte hade rätt till dem. Han döms därför för grovt olovligt förfogande.

Men tingsrätten var inte enig. En nämndeman ansåg att det inte var bevisat att mannen känt till att kontot tillhörde kvinnan.

– Jag ska träffa min klient nästa vecka och kommer rekommendera honom att överklaga domen, säger Mats Vannefjord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.