Före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att det är högst troligt att målet kommer att drivas ända upp till högsta instans eftersom det saknas tidigare praxis. Foto: SVT/TT

Eskilstunabo inför rätta i ovanligt mål om hetskommentarer

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen hålls rättegång mot en man i 50-årsåldern från Eskilstuna som grundade Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige”. Enligt åklagare Maria Estberg har mannen låtit bli att ta bort grova kommentarer som utgör hets mot folkgrupp.

Mannen åtalas enligt lagen om elektroniska anslagstavlor. Åklagaren menar att Eskilstunabon, som administratör för gruppen, var skyldig att ta bort kommentarer som andra användare i gruppen skrivit och som utgör hets mot folkgrupp. Bland annat har personer med ursprung i Mellanöstern eller Afrika kallats för apmänniskor bland kommentarerna.

Lag som knappt har använts

Trots att lagen om elektroniska anslagstavlor (BBS-lagen) har funnits i över 20 år har den såvitt känt bara tillämpats en enda gång tidigare, år 2007. Då friades den misstänkte av Högsta Domstolen.

Stå upp för Sverige-fallet

Enligt kammaråklagare Maria Estberg kan en orsak till det vara att det handlar om svårbedömda frågor. Till exempel krävs det att åklagaren ska kunna bevisa att det handlar om uppenbara fall av hets mot folkgrupp.

Mannen nekar till brott

– Jag vet att det kommit in andra anmälningar till åklagare runt om i landet, men det är bara det här som gått vidare. Jag kan tänka mig att det beror på uppenbarhetskravet, säger Maria Estberg.

Hon åtalar mannen för totalt åtta kommentarer som hon menar är så grova att de uppfyller kraven.

Mannen själv förnekar brott. Om han döms riskerar han upp till sex månaders fängelse.

Startade som stöd för polis

Gruppen ”Stå upp för Sverige” hette från början ”Stå upp för Peter Springare”. Den startades i februari 2017 för att stötta polisman Peter Springare i Örebro efter att han gjort inlägg på sociala medier där han beskrivit hur invandrare är kraftigt överrepresenterade, som både offer och misstänkta, i grova våldsbrottsutredningar.

Två månader senare tog Peter Springare avstånd från gruppen eftersom han uppfattade den som rasistisk.

BBS-lagen

BBS-lagen kom 1998 och reglerar ansvaret för elektroniska anslagstavlor.

Enligt lagen är den som tillhandahåller en elektronisk anslagstavla ansvarig för att snarast ta bort eller på annat sätt förhindra att meddelanden sprids vidare om innehållet uppenbart innebär exempelvis uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografibrott eller olaga våldsskildring.

Straffet är böter eller fängelse i högst sex månader eller, om brottet är grovt, fängelse i högst två år.

Källa: Lagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stå upp för Sverige-fallet

Mer i ämnet