Segerström & Svensson är ett anrikt företag och har funnits i Eskilstuna sedan 1906. Foto: SVT

Eskilstunabolag med 180 anställda i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Verkstadsföretaget AQ Segerström och Svensson med 180 anställda i Eskilstuna ansöker om att omedelbart bli försatta i konkurs.

Bolaget har gått med förlust under flera år.

– Det är en tuff bransch som kräver att man har allt i perfekt skick. Vi har gjort det vi har kunnat, men det har inte räckt, säger Ivan Obrovac som är vd på AQ Segerström och Svensson.

Han betonar att det är viktigt att hålla produktionen igång.

– Vi har åtaganden till våra kunder och just nu behöver vi vår personal, säger Ivan Obrovac.

Startade 1906

Plåttillverkningen i Eskilstuna startade 1906, och det handlar om plåtkomponenter och plåtkonstruktioner till kunder mestadels inom fordonsindustin.

Det framgår av konkursansökan som lämnades in till Eskilstuna tingsrätt på måndagen att bolaget redovisat ”betydande” förluster under längre tid, som främst har täckts av moderbolaget AQ Group. Men nu finns inte mer pengar att få den vägen.

Är på obestånd

”Trots flera insatser för effektiviseringar och kostnadsbesparingar har styrelsen denna dag tvingats konstatera att Bolaget är på obestånd”, står det i konkursansökan.

Bolagets skulder är främst till moderbolaget, och enligt konkursansökan ska det inte finnas några andra särskilt berörda borgenärer.

Hoppas på utländska aktörer

Segerström föreslår i sin konkursansökan en advokat vid en konkursbyrå med ett ”välutvecklat internationellt nätverk, vilket i detta fall kommer att vara avgörande betydelse för möjligheterna att överlåta Bolagets verksamhet och bibehålla så många anställningstillfällen som möjligt”.

Vidare skriver man att man tror att en eventuell köpare kan vara svårt att hitta i Sverige, ”men att flera potentiella intressenter kan finnas i Baltikum och Centraleuropa”.

Verkstadsföretaget erbjuder kontraktstillverkning av plåtkomponenter och sammansatta plåtkonstruktioner.

Företaget har 180 anställda i Eskilstuna, 50 i Pålsboda och 40 i Lyrestad.

Plåttillverkningen startade i Eskilstuna 1906.

Ägaren AQ har cirka 5 500 anställda världen över och är noterat på Stockholmsbörsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer