Vanligt att förväxla ”Hesa Fredrik” med flyglarm: ”Då springer man till skyddsrum”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Sörmland gav sig ut på stan i Eskilstuna för att fråga folk om de vet vad de ska göra när larmet ”Viktigt meddelande” går. Många förväxlade den signalen med ett flyglarm och hur man då ska agera.

På måndagen klockan 15 testas signalen över hela landet, något som alltid görs fyra gånger per år. SVT har frågat ett dussintal personer i Eskilstuna hur de tror att man ska agera om signalen ljuder och många tror att det innebär att det är läge att uppsöka skyddsrum.

Stellan Jakobsson, ställföreträdande räddningschef på räddningstjänsten Eskilstuna, förklarar att tyfonerna i normaltillstånd är till för fredstida händelser, vid till exempel farliga utsläpp. Då ska man framför allt hålla sig inomhus, stänga fönster och dörrar och hålla sig informerad. I krigstid har tyfonerna även funktion för flyglarm.

I Sörmland finns signalen i sju av nio kommuner. Trosa och Gnesta har inga. Att flera kommuner saknar varningen beror enligt myndigheten MSB på att det inte finns några krigsmål där.

Det ska du göra om signalen Viktigt meddelande hörs i skarpt läge

  • Gå inomhus.
  • Stäng alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.
  • Lyssna på Sveriges radio P4 eller se på TV eller text-TV.
  • Ta del av information på webbplatsen Krisinformation.se.
  • Ta del av information från informationsnumret 113 13.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hesa Fredrik – VMA-larm

Mer i ämnet