Hör författaren Christer Bergström berätta hur hans intresse för andra världskriget väcktes. Foto: SVT/Arkiv

Eskilstunaförfattare har skrivit 30-tal böcker om andra världskriget

Publicerad

Författaren Christer Bergström från Eskilstuna har skrivit ett 30-tal böcker om andra världskriget. Nu är han aktuell med ännu en bok.

För några år sedan sade Christer Bergström upp sig från jobbet som gymnasielärare i Eskilstuna, för att istället ägna sig helt åt sitt stora intresse: Andra världskriget. Totalt har han skrivit ett 30-tal böcker som alla på olika sätt handlar om kriget som pågick mellan åren 1939 och 1945.

Skrev på fritiden

– Det har jag aldrig ångrat. När jag jobbade som gymnasielärare skrev jag ju böcker på fritiden så man kan säga att jag nu för första gången har fritid och hinner umgås med barnbarnen, säger han.

Nu är du aktuell med ytterligare en bok om andra världskriget. Behövs det verkligen?

– Ja, den historia som skrevs byggde ju på segrarnas historia och trots att arkiven har öppnats så är det många som fortfarande inte gör en fullständig research i primärkällorna. Så det finns mycket att berätta som inte är berättat, säger Christer Bergström.

Kommunistpartiet förbjöds

Den 23 mars 1933 antog den tyska riksdagen enhälligt den så kallade ”Fullmaktslagen”, som innebar att Hitler blev landets högsta lagstiftande organ och i praktiken gjorde honom till diktator.

Nazistpartiet NSDAP behövde dock två tredjedels majoritet för att lagen skulle antas, och det löstes bland annat genom att det tyska kommunistpartiet förbjöds och socialdemokratiska riksledamöter hotades.

Allt mer extrem

– Många av liberalerna och de konservativa i den tyska riksdagen hoppades att de tämjde Hitler på det sättet. Men vad de inte förstod var att ju mer makt han fick desto mer extrem blev han.

Tycker du att det går att dra paralleller till hur det ser ut i världen idag?

– Ja, vi ser hur högerextrema grupper rycker fram och de har ju en aggressiv agenda. Och återigen slås det ju mycket på krigstrummor och propageras för försvarskrig både i det ena och det andra landet.

Andra världskrigets utbrott

Den 1 september 1939, alltså för 80 år sedan, gick Hitlertyskland till attack mot Polen. Två dagar senare förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.