Prestationsångest, relationer och psykisk ohälsa. Det är några ämnen som de tre vännerna Marko å Stefan Biscevic och Karl Lindoff från Eskilstuna pratar om i sin nya podcast ”Gymnasieresan”. Foto: Philip Johnsson/SVT

Eskilstunakillar spelar in podd om psykisk ohälsa: ”Finns en machokultur”

Publicerad

Prestationsångest, relationer och psykisk ohälsa. Det är några ämnen som de tre vännerna Karl Lindoff och tvillingarna Marko och Stefan Biscevic från Eskilstuna pratar om i sin nya podcast ”Gymnasieresan”.

21-åringarna gick tillsammans på Rinmangymnasiet, där de tog studenten för två år sen.

Nu varvar de universitetsstudier med att spela in nya avsnitt, som släpps en gång i veckan.

Press från alla håll

– Jag tror att många kan känna igen sig i bilden av att det är mycket press från alla håll när man går på gymnasiet. Man ska prestera bra i skolan, på träningen, se ut bra ut på sociala medier, äta rätt och samtidigt ska man må bra, säger Marko Biscevic när SVT besöker studion i centrala Eskilstuna.

Psykisk ohälsa och självmord

Trion tar upp ämnen som ungdomar ställs inför under gymnasietiden, allt i från att inte bli bjuden på fest till ätstörningar.

De tar även upp det svåra ämnet självmord bland unga, och har fått hjälp av den ideella organisationen Suicide Zero som arbetar för att minska antalet självmord.

Donerar pengar

Killarna donerar även en del av pengarna de får in från sponsorer till Suicide Zero.

Kände ni att det är dags, att det har varit tabu att prata om psykisk ohälsa, särskilt som kille?

– Ja, absolut. Det finns fortfarande en machokultur och det har varit tabubelagt att prata om det. Vi kände att vi ville ta tag i det här nu, säger Karl Lindoff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.