Läraren stängdes av från jobbet. Foto: TT

Eskilstunalärare pussades och kramades med elev

Uppdaterad
Publicerad

En lärare på en gymnasieskola i Eskilstuna hade en nära relation med en av sina elever och har själv medgett att det förekommit både pussar och kramar mellan dem. Skolinspektionen vill nu att läraren varnas.

Läraren och eleven följdes ofta åt hem från skolan eftersom de bodde åt samma håll. De pratade i telefon med varandra flera gånger i veckan och hade kontakt på sociala medier. Så småningom började de ses hemma hos läraren, som har medgett att det förekom både pussar och kramar mellan dem.

Stängdes av från sitt jobb

Det hela uppdagades för ett år sedan när några andra elever på skolan kontaktade rektorn eftersom de misstänkte att de båda hade en relation som inte var professionell.

Skolan inledde en utredning och läraren stängdes av från sitt jobb. Senare sade hen upp sig själv.

Själv har läraren förklarat sitt agerande med att eleven var psykiskt skör och hade behov av att prata med någon annan vuxen än föräldrarna om sina personliga problem. Läraren säger sig ha varit medveten om att relationen mellan dem var problematisk, men ville inte svika elevens förtroende.

Omdömeslöst och allvarligt

Lärarnas ansvarsnämnd kan återkalla yrkeslegitimationen om en lärare till exempel har bedömts ”oskicklig i sitt arbete”, har begått ett brott som kan påverka arbetet, eller ”på annat sätt sätt visat sig mindre lämplig att bedriva undervisning”.

Men eftersom skolans rektor i det aktuella fallet uppgett att läraren bedömts som en mycket kompetent och uppskattad lärare anser inte Skolinspektionen att legitimationen behöver återkallas. Däremot anser Skolinspektionen att lärarens agerande varit så pass omdömeslöst och allvarligt att läraren bör tilldelas en varning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.