Foto: SVT

Eskilstunas city-bäver lever farligt

Uppdaterad
Publicerad

Att bygga utan bygglov är inte okej, ens för en bäver. Eskilstuna kommun vill riva den stora hydda som bävern byggt i Eskilstunaån, nära Stadsparken.

Bävern som flyttade till Eskilstuna i höstas har lämnat stora avtryck efter sig, som sitt stora bo omgärdat av avgnagda stammar och kvistar. Men nu börjar djurets flit få både grannar och stadsbyggnadsförvaltningen att tröttna.

– Dels har han käkat i Stadsparken och dels i privatpersoners trädgårdar i närheten. Nu har han börjat äta i Nybroparken också. Precis som andra bävrar gillar den träslag som asp, björk och sälg, säger Bo Karlsson, vid Parkavdelningen i Eskilstuna kommun.

Kommunen har nu ansökt hos Länsstyrelsen om att få riva bäverhyddan, men eftersom det kan finnas ungar i boet tror inte Bo Karlsson att de får tillstånd att gräva bort något före maj.

Vad händer med bävern om ni river hyddan?

– Samma sak som med andra som blir av med sitt hem, då får man flytta. Bävern kommer att klara sig, säger Bo Karlsson.

Men om bävern gillar att bo centralt kanske den börjar bygga nytt i närheten?

– Ja, så kan det bli. Då får vi riva den hyddan också.

För att hejda bäverns framfart har kommunen redan klätt in flera åtråvärda träd i närliggande parker med nät.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer