Stefan Krstic, liberalernas gruppledare i Eskilstuna. Foto: SVT & Larsen, Håkon Mosvold

Eskilstunas liberaler vill avsluta kinesiskt vänortssamarbete – får medhåll av SD

Uppdaterad
Publicerad

I en skrivelse till Eskilstuna kommun begär Liberalerna att samarbetet med den kinesiska vänorten Linyi avslutas. Omedelbart.

– Kinesiska ambassaden har totalt ballat ur, på ren svenska, säger Stefan Krstic, politisk gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna.

I skrivelsen konstaterar Liberalerna att relationen mellan Sverige och Kina försämrats kraftigt. Partiet menar att Kina bryter mot FN:s stadgar för mänskliga rättigheter. Bland annat genom fängslandet av den svenske medborgaren Gui Minhai.

Gruppledaren Stefan Krstic menar också att den kinesiska ambassaden i Sverige blivit allt mer aggressiv i sin retorik kring den svenska demokratin samt yttrande- och tryckfriheten.

– Man fortsätter hota svenska journalister, politiker, organisationer och forskare. Alla som på något sätt har kritiska tankar om Kina.

Hoppas andra partier håller med

Liberalerna i Eskilstuna har tidigare velat avvakta med att kräva åtgärder, men nu anser partiet att det gått för långt. Därför begär Liberalerna att samarbetet med Eskilstunas vänort i Kina, Linyi, avslutas.

– Det här är vårt sätt att påverka och säga att ”det här tolererar vi inte”. Det finns en röd gräns och jag hoppas att även andra övriga partier ser att den är passerad, säger Stefan Krstic.

Han säger att andra svenska kommuner valt att avsluta sina samarbeten med vänorter i Kina – och att det finns en styrka i att fler går samma väg.

Sverigedemokraterna tänker yrka bifall

Sverigedemokraterna i Eskilstuna har tidigare luftat liknande åsikter om att avbryta vänortssamarbetet.

– Vi får väl yrka bifall till Liberalernas förslag, men ska jag vara ärlig så tror jag Kina struntar i att vi avbryter ett vänortssamarbete. Vi får se det som att vi kommunpolitiker backar upp politikerna i Sveriges riksdag, säger Kim Fredriksson, Sverigedemokraternas gruppledare i Eskilstuna.

Ann-Sofie Wågström (S) är kommunfullmäktiges ordförande i Eskilstuna. I ett sms kommenterar hon Liberalernas utspel med att hon inte har några synpunkter kring frågan och att den ska behandlas i vanlig ordning av kommunstyrelsen.

Ambassaden svarar

I ett mejl till SVT nyheter Sörmland svarar kinesiska ambassaden att utbyte på lokal nivå tjänar ett gemensamt intresset för Sveriges och Kinas folk. Ambassaden hoppas att ”vissa pollitiker” överger sina fördomar mot Kina, slutar med skadliga smutsattacker mot landet och slutar skapa antagonism och främlingskap mellan de två länderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.