Kommunen befarar: 30-procentig frånvaro inom vård och omsorg

Uppdaterad
Publicerad

Bemanningsläget är tufft för Eskilstunas vård- och omsorgsförvaltning. I dag är över 18 procent av personalen sjukskriven och i takt med att omikron sprider sig förväntar sig förvaltningschefen Johan Lindström att fler ska insjukna.

Det är framförallt undersköterskor anställda inom förvaltningen som drabbats av den nya covidvarianten hittills. Att vård- och omsorgsförvaltningen nu gått upp i stabsläge innebär att ledningen kortar beslutvägarna för att effektivisera organisationen.

Och det risken för ökad sjukfrånvaro som oroar mest. Värsta tänkbara scenariot är i nuläget att 30 procent av personalen blir sjukskrivna.

Coronaviruset i Sörmland

När läget var som värst 2020, i början av pandemin, var runt 23 procent av de anställda inom kommunens vård- och omsorgsförvaltning sjukskrivna samtidigt.

I klippet berättar Johan Lindström vad stabsläge innebär och hur verksamheten påverkas om sjukfrånvaron skenar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet