Eskilstunas tillståndskrav på tiggeri har uppmärksammats internationellt. Foto: Fox News/The Guardian/Daily Sabah

Eskilstunas tiggeritillstånd uppmärksammas internationellt

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste månaden har Eskilstuna kommuns krav på tiggeritillstånd uppmärksammats i internationella medier som The Guardian och BBC. – Jag tror det har att göra med att det krockar med bilden av Sverige, säger Orla Vigsjö, professor i media och kommunikation på Göteborgs universitet.

”Svensk stad inför kontroversiellt tiggeritillstånd för 21 pund” – så lyder rubriken i den brittiska tidningen The Guardian. Och det är inte bara där som Eskilstunas tiggertillstånd har uppmärksammats under de senaste veckorna. Det amerikanska tv-bolaget Fox News, det indiska tv-bolaget Wion och den turkiska tidingen Daily Sabah är andra exempel på medier som rapporterat om tiggeritillståndet.

Politiker nedringd

I veckan berättade Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, att han blivit nedringd av olika medier och att han bland annat varit i kontakt med BBC, Storbritanniens public service, och även medverkat i irländsk radio.

Orla Vigsö, professor i media och kommunikation på Göteborgs universitet, tror att uppståndelsen kan bero på att förslaget ses som något osvenskt.

– Jag tror att det krockar med bilden av Sverige som tidigare setts som ett öppet, välkomnande och socialt medvetet land där man inte tar till förbud. Och nu utmanas den bilden, säger han.

Oväntat

Han pekar på ett paradigmskifte som väcker intresse.

– Tiggeritillståndet är oväntat och kan ses som en del av en större förändring, ett tuffare politisk klimat, säger Orla Vigsö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.