Snippor och snoppar av tyg och broderier – så ska eleverna på Skiftingehus i Eskilstuna lära sig mer om sex och samlevnad.

Eskilstunaskola lär eleverna om sex – gör snippor och snoppar i slöjden

Uppdaterad
Publicerad

På Skiftingehus grundskola i Eskilstuna får högstadieeleverna testa en annorlunda form av undervisning i sex och samlevnad. Från att tidigare ha varit en del av biologilektionerna har undervisningen nu flyttat in på slöjden.

Slöjdläraren Sandra Leedotter tyckte att hennes elever pratade mycket om sex på lektionerna, men alla verkade inte ha så bra koll på hur barn blir till.

Hon frågade sina elever i nian hur ofta de har undervisning i sex och samlevnad. Utifrån de svar hon fick drog hon slutsatsen att undervisningen var bristfällig.

Fick tillverka könsorgan

Hon tog saken i egna händer och tillsammans med skolkuratorn tittade hon på hur sex och samlevnad skulle kunna införas under slöjden. Utifrån Skolverkets stödmaterial för hur jämställdhet, sexualitet och relationer kan kopplas till slöjdundervisningen drog hon sedan igång ett sex veckor långt pilotprojekt med eleverna i nian som fick tillverka könsorgan i tyg.

– Reaktionerna har varit jättepositiva, framför allt på sociala medier men också från lärare och elever, säger hon.

Hon fortsätter nu med den lägre årskursen. Eleverna i åttan broderar nu olika budskap om sex och människors lika värde på vita tygstycken.

Diskussioner i smågrupp

Tanken är att elevernas alster ska hängas upp inne hos skolkuratorn för att andra ungdomar ska kunna ta del av dem. Under lektionernas gång får också de elever som vill skriva ner frågor på små lappar, frågor som tas upp till diskussion i små grupper i slutet av varje lektion. 

– Då blir det lättare att ha en livlig diskussion och man vågar prata för det blir inte lika pinsamt, säger Sandra Leedotter.

Hör elevernas tankar i videon ovan.

Sandra Leedotter tillsammans med fem av sina elever ett gäng könsorgan i tyg som några andra elever på skolan har sytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.