Eskilstunaklättraren får stöd av SOK: ”Det är fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Hannes Puman från Eskilstuna är den första klättraren som får ta plats i SOK:s stödprogram ”Topp och talang”. Nu har han en chans att kvala in till OS i Tokyo 2021, men det långsiktiga målet är OS i Paris 2024.

I Sveriges olympiska kommittés, SOK, stödprogram ”Topp och talang” är tanken att ge stöd åt idrottare för att de ska ha en möjlighet att vara med och tävla i världstoppen inom sin sport.

Den första klättraren som får ta del av stödet är Eskilstunasonen Hannes Puman, men som till vardags håller till i Göteborg för studier.

– Det är fantastiskt, nu får jag möjlighet att satsa fullt ut på klättringen, säger han i ett uttalande.

Siktar på Paris 2024

Redan tidigare har Hannes Puman fått stöd från SOK, vilket har möjliggjort stöd i fysträningen, ett nytt träningsschema med långsiktiga upplägg samt en ny tränare.

– Jag får en större chans att göra träningsresor för att utvecklas mer och även få stipendium, säger han.

Om Hannes tar sig segrande ur EM i Moskva i november, är han garanterad en plats i OS i Tokyo nästa år. Men det långsiktiga målet för honom just nu är OS i Paris 2024.

Sporterna som debuterar i OS i Tokyo 2021:

• Klättring

• Karate

• Baseboll/softboll

• Surfing

• Skateboard

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.