Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Abshir Osman (M) är även kritisk till museets restaurangverksamhet och anser att regionen borde upphandla verksamheten till en privat aktör. Foto: SVT/Region Sörmland

Ett år efter invigningen – Abshir Osman (M) är kritisk till Sörmlands museum

Publicerad

Sörmlands museum slog upp portarna i slutet av november förra året. Nu får museet kritik, både för sin restaurangverksamhet och för besökssiffran.

Under året har Sörmlands museum haft omkring 106 000 besökare till hela verksamheten. Den nya museibyggnaden har haft omkring 58 000 besökare, en siffra som Abshir Osman (M), ledamot i regionfullmäktige, är kritisk till.

– Det är väldigt lågt. Ambitionen som vi hade från början var att det skulle vara 100 000 besökare under premiäråret men det är mycket, mycket färre, säger han.

”Det här är en ny plats”

Men museichef Karin Lindvall håller inte med.

– Det är en jättebra siffra som är jämförbar med många andra ställen, särskilt eftersom det här är en ny plats och ett nytt ställe för folk att hitta till. Och vi har haft mer än det dubbla antalet besökare om man ser till hela verksamheten och det är viktigt att göra, säger hon.

Enligt Åsa Kratz (S), ordförande i nämnden för kultur, fritid och friluftsverksamhet, är det för tidigt att säga hur det har gått för museet. Hon menar att verksamheten behöver mer tid att etablera sig.

”Bygger inte Rom på en dag”

– Vi har ju inte fastställt några mål från politikens sida. För det första måste huset komma i gång vilket det inte har gjort än fullt ut, säger hon och fortsätter:

– Det är klart att man önskar sig jättemånga besökare. Det är därför vi har skapat det här museet, men jag tror inte man bygger Rom på en dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer