Så skulle upplevelsecentret kunna se ut invändigt, enligt stiftelsens skisser. Foto: Copywrite: Petter Bergmar/WCPF

Ett barnrättscenter kan resa sig ur askan efter Grafikens Hus

Publicerad

Stiftelsen World´s children´s prize, med säte i Mariefred, vill skapa ett digitalt upplevelsecenter på den plats där Grafikes hus en gång stod. Men först måste Fastighetsverket och Strängnäs kommun övertygas om projektets bärkraft.

Barnrättsfrågor är vad som står i fokus i det stora upplevelsecenter som stiftelsen World´s children´s prize (WCP) vill bygga upp i Mariefred, på den plats där Grafikens hus stod före branden.

Visionen är att besökare där ska kunna ta del av barnrättshjältarnas insatser genom ett interaktivt museum.

Branden på Grafikens hus

Tänkta målgrupper är skolbarn och barnfamiljer.

– Vi vill skapa ett världsunikt upplevelsecenter, säger Magnus Bergmar, grundare av World's children's prize.

– Det skulle ge möjligheter till skolbarn i Sverige att fysiskt uppleva demokrati, människors lika värde och barns rättigheter. Det skulle även stärka Mariefred som besöksmål, säger Magnus Bergmar.

60 miljoner kronor behövs

Det är staten genom Statens fastighetsverk som äger Kungsladugården.

Förutsatt att staten står för den utvändiga uppbyggnaden skulle stiftelsen behöva 60 miljoner kronor att bygga upp centret invändigt.

– Till detta har vi den årliga driften, Statens fastighetsverk vill gärna vara säkra på att få in sin hyra. Vi bedömer att det med en kombination av intäkter, anslag och gåvor ska vara möjligt att bygga upp och driva den här verksamheten, säger Magnus Bergman.

”Vi har en resa kvar”

För att idén ska bli verklighet måste både kommunen och staten vara med på tåget.

Vid sitt senaste sammanträde beslutade Strängnäs kommunstyrelse att gå vidare med en förstudie för att se om idén har bärkraft.

– Det är en behjärtansvärt och fantastisk verksamhet som stiftelsen bedriver, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Det vi nu behöver veta är om kommunen och fastighetsverket kan känna sig säkra med en sådan investering. Vi har en resa kvar.

Flera företagare har redan flaggat för att de avser att gå in med kapital i projektet, som så kallade medbyggare.

”Behovet är bekräftat”

Tanken är också att barnrättscentret ska inrymma ett hotell, där varje rum är uppkallat efter en barnrättspristare. 

Magnus Bergmar bedömer att centret skulle kunna slå upp portarna 2021.

Är projektet realistiskt?

– Man kan säga att behovet är bekräftat. Sedan är frågan vilken investeringskostnad man tycker det är värt för att svenska barn ska få sin humanitära växt. I mina ögon är det en liten kostnad för resultatet man får, säger Bergmar.

Läs mer: Skolelever fick möta barnrättshjälte

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Grafikens hus

Mer i ämnet