Foto: Per Karlsson

Nu uppmanas EU-migranter att flytta

Publicerad

Inom kort kommer polisen i Eskilstuna att uppmana de EU-migranter som uppehåller sig i en tunnel vid centralstationen att flytta. Men organisationen En bättre chans är kritisk och tänker hjälpa migranterna.

Staffan Grenehammar, ledningsstöd i polisområde Eskilstuna, berättar att fler och fler har hört av sig till kommunen och polisen om att det har blivit stökigare och trängre i tunneln. Och efter diskussioner har polisen och kommunen kommit fram till att EU-migranterna ska uppmanas att flytta.

– Vi kommer säga till dem att de behöver flytta och förklara varför. Det handlar om att de använder en plats på ett sätt som strider mot ordningslagen. Man bor där och hänger tvätt och så vidare, och så får man inte använda en plats utan tillstånd, säger Staffan Grenehammar.

Inte ute efter lagföring

Han betonar dock att man från polisens sida inte ser detta som ett stort problem.

– Vi är inte ute efter att lagföra någon. Det sista vi vill är att det blir problem och vi kommer ta hjälp av tolk för att förklara varför vi gör det här, säger Staffan Grenehammar.

Hur många bedömer ni uppehåller sig i tunneln?

– Vi har tittat till och från för att bilda oss en uppfattning och det har rört sig om ungefär 15-20 personer. Men det finns indikationer på att det har ökat nu efter att ett vinterboende har stängt och att det nu snarare kan vara 20-25 personer.

När kommer ni att gå dit och uppmana dem att flytta?

– Ganska snart, och det har att göra med att problemen har ökat, säger Staffan Grenehammar.

”Inte bra för någon”

Organisationen En bättre chans hjälper migranterna på olika sätt, bland annat genom att bidra med kläder och hygienartiklar, och de ogillar polisens beslut.

– Fördelen med stationstunneln är att det funnits tillgång till toalett. Det kommer inte finnas nu, säger Therese Lekander, ordförande i En bättre chans.

Hon menar att bristen på toalett kan leda till avföring i närområdet.

– Och det är inte bra för någon, säger hon.

I kväll kommer organisationen hjälpa EU-migranterna att flytta sina tillhörigheter till ett förråd. Therese Lekander säger också att man hjälper dem med tips om var de kan slå sig ner näst.

– Vi hoppas kunna komma längre ut från stan. Innanför stadsmurarna kommer det bara fortsätta med vräkning efter vräkning, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer