Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Emilia Bäckvall och David Bäckström berätta om vad EU-projektet React har betytt för dem efter pandemin. Foto: SVT

Efter tuffa pandemitiden: Här fick David och Emilia hjälp att komma vidare efter gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemiåren har det varit många gymnasieelever som haft det kämpigt med distansstudier och betygen har blivit lidande. Via EU-projektet React har ungdomar i Strängnäs och andra sörmländska kommuner fått hjälp att komma i kapp och bli bättre rustade inför vuxenlivet.

När covid-19 härjade som värst var det distansstudier som gällde för de flesta gymnasieelever. Den lösningen passade långt ifrån alla och många elever halkade efter med skolarbetet och fick sämre betyg.

För att ge ungdomarna som inte klarat av sin gymnasieexamen en andra chans drog samordningsförbundet RAR (Rehabilitera och Aktivera med gemensamma Resurser), med EU-pengar som stöd, igång satsningen React.

I länets nio kommuner har nu ungdomar fått möjlighet att återvända till skolbänken för att läsa upp ämnen och för att få vägledning om framtida studier eller jobb.

Får stöd med skolarbete

I Strängnäs håller React till i en källarlokal som tillhör Thomasgymnasiet. Här har ungdomarna i projektet fått stöd med skolarbetet och även fått individuellt anpassade råd inför framtiden.

– Man behöver en tydlig plattform inför vuxenlivet, säger Peter Hult som är projektledare för React på Thomasgymnasiet.

I videoklippet ovanför berättar Emilia Bäckvall och David Bäckström vad React har betytt för dem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.