Ewa Spasowski och Thomas Bergquist var två av de medverkande när startskottet för Eskilstuna kommuns nya arbete mot våldsbejakande extremism drog igång idag. Foto: SVT

Extremismsamarbete drog igång

Publicerad

Ewa Spasowski är ny samordnare mot våldsbejakande extremism i Eskilstuna. På onsdagen hölls den första nätverksträffen för alla inblandade där bland annat polisen fanns med.

Det var i januari som Ewa Spasowski tillträdde som Eskilstuna kommuns nya samordnare för arbetet mot våldsbejakande extremism. Sedan dess har hon satt sig in i den nya arbetssituationen och i veckan samlades för första gången alla inblandade aktörer. Hon ser onsdagens möte som ett startskott.

– Det är såhär vi vill se det i framtiden att vi samverkar aktivt mellan olika förvaltningar, polisen och även trossamfund, säger Ewa Spasowski.

”Meningslöst att jämföra”

Bland annat fick kommunanställda en lägesrapport från polisen om läget i deras arbete kring våldsbejakande extremism.

– Det är ganska meningslöst att göra jämförelser, men läget är ganska gott. Vi får inte glömma bort att det är många olika grenar när det gäller våldsbejakande extremism, säger områdespolisen Thomas Bergquist. 

Stort mörkertal

Enligt Bergquist pågår arbetet oförändrat med att skapa en bild av läget med hjälp av underrättelser från olika håll. Vad gäller IS-resenärer så är det svårt att nämna några exakta tal i dagsläget.

– Det blir sannolikt ett stort mörkertal om jag säger en specifik siffra, men det är inte särskilt många. Som vår underrättelsekille sade; ”en handfull”, säger Thomas Bergquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.