Grafik: Truls Wallin. Foto: SVT

Få koll på turerna kring Strängnäs historiska samlingar

Publicerad

8.000 historiska föremål från Strängnäs har utsatts för mögel och varit nära att gå upp i rök. Samlingarna har levt ett farligt liv och snart kan de komma att försvinna helt.

1974 startade det kommunalägda Strängnäs museum i Tryckerihuset på kyrkoberget.

1997 lades museet ned och samlingarna fick flytta till ett magasin i Sundby. Tanken då var att bygga ett nytt museum.

2001 angreps föremålen av mögel.

2002 blev bygget av det nya kultur- och kunskapscentret dyrare än planerat och det bestämdes att stryka en permanent museidel dit samlingarna skulle flytta in.

2003 öppnades kultur- och kunskapshuset Multeum, som Strängnäsborna tyckte lät som mulltoan. Där fanns plats för enbart tillfälliga temautställningar.

2011 och 2012 utreddes samlingarna av Sörmlands museum där man bland annat kom fram till att många föremål inte var så unika.

2015 var det nära att nästan allt gick upp i rök när ett stall bara några meter bort brann ner till grunden.

Samma år lade majoriteten fram ett förslag att avveckla samlingarna och trots att man fick mothugg från flera håll kommer man med all sannolikhet att besluta under morgondagen att allt ska bort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer