Denise Malmsten har tränat judo sedan barnsben och hjälper nu till som tränare i Oxelösunds judoklubb. Foto: SVT

Få kvinnliga tränare inom ungdomsidrotten

Publicerad

Män höll i sju av tio ungdomsträningar under 2017, visar en undersökning från Riksidrottsförbundet.

Det är kväll och full fart nere i källaren på Ramdalens sportcenter i Oxelösund där Krister Lundström håller i en judoträning för flickor. 16-åriga Denise Malmsten assisterar som hjälptränare.

Ungefär 35 procent av klubbens medlemmar är av kvinnligt kön och av totalt 15 ledare är fem stycken kvinnor.

Oxelösund

– När tjejerna når puberteten är det svårt att hålla kvar dem men vi försöker, säger Krister Lundström.

Riksdrottsförbundet har tittat närmare på 11 miljoner träningstillfällen inom barn- och ungdomsidrotten från 2017, och i 73 procent av fallen var det en man som höll i träningen.

– Den här studien visar att vi har mycket kvar att göra innan vi är där vi vill vara, säger Jörgen Hedberg, distriktsidrottschef på Sörmlandsidrotten.

Sörmlandsklubbar inget undantag

Kampsport, ishockey och bandy hör till de idrotter där andelen manliga tränare är 90 procent eller högre. Och i de sörmländska klubbarna ser det ut som det gör i landet som helhet.

Jenny Svender, jämställdhetsansvarig på Riksidrottsförbundet, menar att det här beror på traditionella föreställningar om hur en bra ledare ska vara.

– Det finns en stark maskulin norm som gör att kvinnor ibland kanske uppfattas vara i brist på viss kompetens, säger Jenny Svender.

Denise Malmsten har tränat judo ända sedan hon var riktigt liten, och hon har nästan alltid haft manliga tränare.

– Det är nu på senare år som det har kommit in fler tjejer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oxelösund

Mer i ämnet