Lotta Grönblad vill hålla liv i metoo-rörelsen. Hon ligger nu bakom det fackeltåg som ska gå igenom Mariefred på söndagen. Foto: TT/Privat

Fackeltåg för att hålla metoo-rörelsen vid liv

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen går fackeltåg på flera platser i Sverige för att visa stöd för #metoo-rörelsen.

I Mariefred är Lotta Grönblad en av initiativtagarna.

– Det är viktigt att få till en varaktig rörelse för jämställdhet och ökad trygghet för kvinnor, säger Grönblad.

Under hösten 2017 fick en mängd kvinnor världen över nog och valde att berätta om bland annat sexuella övergrepp, detta under hashtaggen #metoo.

”Talar med en och samma röst”

Nu vill man hålla liv i rörelsen. Ett exempel på detta är fackeltågen på flera orter i Sverige under söndagen.

Kampanjen #MeToo

– Metoo-rörelsen är unik och fräsch. Jag har varit politisk aktiv i 20 år och det är först nu det känns som att det här kan bli verkligt på riktigt. Att kvinnor talar med en och samma röst och tar plats i det offentliga rummet, säger Lotta Grönblad.

Sett flera fall i sitt parti

Från hennes bakgrund inom Socialdemokraterna har hon sett och hört talas om olika trakasserier mot kvinnor flera gånger. Bland annat fallet med Urban Ahlin (S), som hon menar var känt i många år inom partiet, men sopats under mattan.

– Det är dags för partiet att leverera och göra förändringar för att få bort detta beteende. Det duger inte med att sätta in en konsult som kvinnor kan bikta sig för.

Även i Eskilstuna

Klockan 15:00 avgår fackeltåget från Rådhustorget i Mariefred. Fackeltåg arrangeras även i Eskilstuna samma tid. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet