Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lena Lindh, ordförande för Vårdförbundet i Sörmland, berätta vad som får de anställda att gå över till att jobba som hyrpersonal. Foto: SVT

Facket om miljonökningen för hyrpersonal i Sörmland: ”Borde gå till att anställa fler”

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs bättre villkor och högre löner för den fast anställda vårdpersonalen för att kunna minska hyrpersonalen – det menar Vårdförbundet. 

– Jag vet många som säger upp sig och jobbar timmar, säger Lena Lindh, ordförande i Sörmland. 

Förra året lade Region Sörmland 272 miljoner kronor på hyrpersonal, vilket är en ökning med 62 miljoner från året innan. Enligt regionen utgör sjuksköterskor en stor del av den inhyrda personalen.

– Hyrpersonal kommer alltid att behövas, men vår uppfattning är att pengarna skulle gått till att tillsvidareanställa personal och behålla personal, säger Lena Lindh, ordförande för Vårdförbundet i Sörmland.

Lägre andel fast anställda

Enligt siffror från databasen Kolada är Sörmland en av regionerna som har lägre andel tillsvidareanställda. Förra året låg siffran på 83 procent i länet. Högst andel i Sverige hade Blekinge med 88 procent och lägst hade Gotland med 76 procent.

Samtidigt hade Sörmland en något högre andel visstidsanställda och timanställda än många andra regioner. Totalt handlar det om 11 procent 2021.  

Enligt Vårdförbundet är det många som säger upp sig för att jobba som hyrpersonal.

Hör Lena Lindh berätta varför i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.