Huvudskyddsombud Stefan Hellsberg säger att det behövs mer kuratorer. Foto: SVT/TT

Fackets kritik: Kuratorer i Eskilstuna för få för att klara jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunas skolkuratorer är för få för att klara sitt arbete. Det menar fackförbundet Akademikerförbundet SSR som riktar kritik mot kommunen.

– Många kuratorer har upp till tusen elever och flera skolor, det blir helt ohanterbart, säger Stefan Hellsberg, huvudskyddsombud för Akademikerförbundet.

Enligt skollagen ska kuratorer jobba förebyggande och främjande med elevhälsa, men i Eskilstuna hinns det inte med. Det menar Akademikerförbunder SSR, som kritiserar kommunen för att ha för få kuratorer på för många barn

– När man har för många elever hinner man inte med det förebyggande arbetet, utan det blir mer akutstyrt. Så kuratorn rycker in när något redan har hänt istället för att förebygga problematik på skolan, säger Stefan Hellsberg.

Ökat med 30 procent

Från skolförvaltningens sida sida säger man att man är medvetna om kritiken och tar den på allvar.

– Vi har fört en dialog med SSR under en längre tid, senast under vintern hade vi en dialog med dem och skolenheterna, de har upplevt att det inte funnits tillräckligt goda förutsättningar att jobba förebyggande, säger biträdande grundskolechefJohan Lindeberg.

Samtidigt framhåller han att kommunen har jobbat mycket med det elevhälsostödjande arbetet under de senaste åren.

– Kommunen har stadigt satsat på att utöka hela elevhälsan, däribland antalet kuratorer. Sedan 2015 har vi ökat med mer än 30 procent utifrån att vi ser att behovet finns, säger Johan Lindeberg.

Smärtgränsen är nådd

Enligt Johan Lindeberg kan man inte bara se till kuratorernas arbete, utan det är hela personalgruppen som ska jobba med elevhälsa. Därför vill han inte säga något om hur många elever det är rimligt för en kurator att ha hand om.

Från akademikerförbundet är man dock tydliga med att det finns en smärtgräns.

– Akademikerförbundet SSR säger att 300 elever är smärtgränsen för när en kurator även ska hinna jobba förebyggande, och Sveriges skolläkares föreningen säger 275 till 400 elever, ser man då till att kuratorerna i Eskilstuna har upp till tusen elever förstår man att det blir svårt att jobba förebyggande, säger Stefan Hellsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.