Fågelinfluensa bekräftad hos döda svanar i Trosa

Uppdaterad
Publicerad

Två döda svanar som hittats i Trosa i slutet av februari har visat sig vara smittade av fågelinfluensa H5N8. Det berättar Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Djuren skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt SVA för provtagning och resultatet visar nu att de dött till följd av sjukdomen.

– Det sker utbrott nästan årligen på olika platser i Europa. Just nu är det ett extra stort utbrott som spridit sig hit, det är olyckligt, säger Henrietta Schönenstern, chef för landsbygdsavdelningen på länsstyrelsen i Sörmland.

Hon berättar att det var länge sedan vi såg ett utbrott av den här omfattningen i Sverige. De senaste månaderna har det bekräftats fall i Skåne och Kalmar. Där har lantbrukare bland annat behövt avliva hela besättningar med fåglar. Nyligen bekräftades att fem gårdar i Östergötland drabbats.

Liten risk för människor

Om några tamfåglar smittats i Sörmland är ännu oklart, men länsstyrelsen uppmanar alla att vara försiktiga. Den som har fåglar för kött och ägg måste hålla dem inomhus och vara noga med hygienen. Även hobbyhöns bör hållas under tak om möjligheten finns. Det är också viktigt att rapportera döda vilda fåglar till SVA så att de kan spåra utbrottet.

– Men det är väldigt liten risk att det smittar människor. Du kan äta både kött och ägg från smittade fåglar utan att bli sjuk, säger Henrietta Schönenstern.

Det finns två olika varianter av fågelinfluensa, en mer smittsam och en mindre smittsam. Vilken sort svanarna i Trosa drabbats av är ännu oklart. Analyser av prover från vilda fåglar prioriteras ner till förmån för tamfåglar när det handlar om ett så här stort utbrott, enligt Henrietta Schönenstern.

Chefsveterinären Håkan Henrikson kallade förra veckan utbrottet för det största i Sverige. Se mer i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.