Foto: SVT

Fallskador i fokus när 300 kom till Safiren

Uppdaterad
Publicerad

En temadag med fokus på ett friskt åldrande och hur man undviker att skada sig vid fallolyckor lockade 300 seniorer till Safiren i Katrineholm under fredagen.

– En viktig träning och ett medvetandegörande om fallprevention, säger Leif Kindblom, distriktsordförande för SKPF pensionärerna i Sörmland.

Enligt siffror från Socialstyrelsen faller cirka 67 000 personer årligen så illa att de måste läggas in på sjukhus för vård. Den stora merparten av dem är över 65 år gamla.

Gun-Britt Gustafsson föll på väg ut från affären i somras och slog upp hakan och skadade nacken.

”For huvudstupa”

– Det gick så fort... Jag for framstupa rakt fram, minns hon.

Hon var på plats under fredagen för att lära sig mer om hur man förebygger fallolyckor.

– Jag inser att det är väldigt viktigt att träna balans. Det går inte att blunda för det.

Gör du det då?

– Det är väl klart. Särskilt efter att man, som jag, har ramlat och slagit sig.

Viktigt med strategi

På plats vid Safiren i Katrineholm var också judoinstruktören Maria Huglén. Hon understryker vikten av det förebyggande arbetet.

– Har man en strategi så minskar ju risken för att man gör sig illa. Och framför allt så minskar risken för att falla. För det är så att om man är rädd för att falla så ökar risken för att falla mycket, där finns en stark koppling, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.