Bilden (t.h.) som sprids på sociala medier är manipulerad. Lastbilen med S-loggan och arabisk text finns inte i verkligheten. Originalet är från SVT Sörmland och tagen 2016 i samband med Springpride. Foto: Skärmdump och SVT

Falsk bild från Eskilstuna sprids på nätet

Publicerad

En bild från Fristadstorget i Eskilstuna har under de senaste dagarna spridits på social medier. På bilden syns en lastbil med Socialdemokraternas logga, arabisk text och en moské. Men bilden är falsk.

En granskning av Dagens Nyheter och faktiskt.se visar att bilden är manipulerad och skapad av ett anonymt Twitterkonto.

Där sprids uppgiften att den falska bilden visar en del av Socialdemokraternas valkampanj.

”Vi har en husvagn, på den står det bara Socialdemokraterna”

– De här greppen vissa sidor tar är sorgligt. När man smutskastar, sprider hat och nidbilder. Det är obehagligt och jag har lite ont i magen inför den här valrörelsen, säger Ann-Sofie Wågström som är ordförande för Socialdemokraterna i Eskilstuna.

Har ni en sådan här lastbil eller något liknande?

– Nej, vi har en liten husvagn, men på den står det bara Socialdemokraterna och möjligtvis Eskilstuna.

Originalbilden tagen av SVT 2016

Bilden är egentligen från en artikel av SVT Sörmland från 21 maj 2016 om Springpride. Lastbilen och trycket på lastbilen är inklippt i efterhand.

Den manipulerade bilden har i skrivande stund 72 delningar på Twitter och enligt DN har den fått över 1 000 reaktioner i olika grupper på Facebook. Där har vissa trott bilden varit sann och andra ifrågasatt äktheten.

Påstås vara satir

Det anonyma Twitterkontot skriver själv att det röstar på partiet Alternativ för Sverige och påstår sig vilja påverka med satir.

– Det får man väl säga att det var. Men satir är svårt och ibland kan den vara väldigt obehaglig, säger Ann-Sofie Wågström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eskilstuna

Mer i ämnet