Foto: TT

Färdtjänstchaufför döms till fängelse för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Fyra års fängelse. Det blev straffet för den färdtjänstchaufför i Sörmland som våldtog en funktionsnedsatt ung kvinna.

Det var i mars i år som chauffören först tvingade kvinnan till oralsex under en körning, varpå han sedan följde med henne in i bostaden och med våld tvingade henne till vaginala och anala samlag.

Mannen har nekat till brott och berättelserna om vad som hänt skiljer sig åt, men tingsrätten anser att chaufförens uppgifter är mindre trovärdiga än kvinnans.

Allvarligt angrepp

Målsäganden uppges på grund av en psykisk utvecklingsstörning ha en mental mognad motsvarande ett barn i 8-9-årsåldern.

Tingsrätten slår fast att gärningarna inneburit en betydande kränkning av kvinnans integritet och utgjort ett allvarligt angrepp på hennes trygghet till person.

Utnyttjat sin ställning

”En försvårande omständighet är att NN har utnyttjat Sekretess A:s skyddslösa ställning och svårighet att värja sig. Försvårande är i viss mån också att NN kan sägas ha utnyttjat sin ställning samt det förtroende som har legat i hans roll som färdtjänstchaufför”, skriver rätten i domen.

Mannen döms för två fall av våldtäkt till fyra års fängelse. Han ska även betala 175.570 i skadestånd till kvinnan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer