Antalet passagerare ökar på Skavsta men minskar totalt i hela landet. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Färre väljer flyget – men fler reser från Skavsta flygplats

Publicerad

Flygresandet i landet minskade under 2019 med 3,5 procent jämfört med året innan. Men på Skavsta flygplats i Nyköping såg man en ökning av antalet passagerare.

Under 2019 var det 37,9 miljoner passagerare på våra 38 flygplatser runt om i landet enligt siffror från Transportstyrelsen. Det är en minskning med närmare 1,4 miljoner passagerare jämfört med 2018.

– Det har sin förklaring i avmattning av den svenska ekonomin, men det kan inte uteslutas att det också kan förklaras av en ökad miljömedvetenhet och tillgång till alternativa färdsätt, säger Jean-Marie Skoglund, flygmarknadsanalytiker på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Ökade på 10 av 38 flygplatser

På 10 av de 38 flygplatserna i Sverige ökade däremot antalet passagerare, en av dem är Skavsta flygplats där antalet passagerare var 82 354 stycken fler 2019 jämfört med 2018. En ökning med 3,7 procent.

– Samtliga flygplatser där flygresandet ökat var kommunala eller privatägda flygplatser. Det vi ser är att den upphandlade trafiken har stabiliserats efter ett ganska turbulent år 2018, säger Jean-Marie Skoglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer