Carolina Bäck, socialchef på Eskilstuna stadsmission, berättar om årets fattigdomsrapport på Mälardalens högskola inför 150 åskådare. Foto: Per Karlsson

Stadsmissionen upplever ökad fattigdom

Uppdaterad
Publicerad

I samband med FN:s internationella fattigdomsdag presenterade i dag Stadsmissionen sin fattigdomsrapport 2017.

Det är i år 25 år sedan FN beslutade att den 17:e oktober skulle bli den internationella fattigdomsdagen, med målet att utplåna fattigdomen. Och med anledning av det presenterade Stadsmissionen Eskilstuna i dag sin fattigdomsrapport inför runt 150 personer på Mälardalens högskola.

Möter hungriga människor dagligen

– Vi möter dagligen människor som inte har mat för dagen, som är hungriga och frågar oss om hjälp och som är ganska desperata, säger Carolina Bäck, socialchef på Eskilstuna stadsmission.

På stadsmissionen i Eskilstuna upplever man att allt fler människor oftare knackar på deras dörr för att de är hungriga. Utifrån FN:s mål om att utplåna fattigdomen har man inte kommit ända fram ännu, även om andelen människor i extrem fattigdom har minskat i världen de senaste 25 åren, från 38 procent till 10 procent av jordens befolkning.

Fler faller mellan stolarna

På stadsmissionen tycker man sig se allt fler människor som faller mellan stolarna och utanför välfärdssystemet i Sverige. Därför vill man nu se en revidering av välfärdssystemet och en kommission som utreder fattigdomsbegreppen, så att man kan ta reda på hur fattigdomen faktiskt ser ut i Sverige.

–  Vi kan inte bara höfta till utan det här behöver utredas så att vi kan prata om det konkret, säger Carolina Bäck.

Så egentligen är det svårt att säga i dag hur många fattiga vi har i Sverige och Eskilstuna?

Precis och därför måste man titta på det här för man tar det inte på fullt allvar om man som regeringen säger att absolut fattigdom inte finns i Sverige idag, säger Carolina Bäck.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.