Till vänster: En varg i Sjundareviret fotograferad av länsstyrelsens viltkamera. Till höger: Arkivbild på en vargvalp. Foto: Länsstyrelsen / TT

Fem vargvalpar i reviren i Sörmland – länsstyrelsen: ”Ovanligt många”

Publicerad

Ovanligt många vargvalpar har fötts i Sörmland under 2019. Fyra vargvalpar i Ärlareviret utanför Eskilstuna och två i Sjundareviret mellan Södertälje och Gnesta. Det visar resultatet av säsongens spillningsinventering hittills.

Spillningsinventeringen efter varg har efter dna-analys visat på totalt fem vargvalpar i de två reviren. En sjätte levde i Ärlareviret, men blev påkörd tidigare i höstas.

– Vad vi vet i dag har sex vargvalpar fötts i Sörmland på försommaren, men det kan vara fler, säger Johan Varenius, chef för landsbygdsavdelningen på länsstyrelsen i Sörmland.

”Vargarna sprider sig”

Inventeringen pågår under hela vintern. Länsstyrelsen har med hjälp av viltkameror sett en föryngring av varg i de båda reviren, något som är ovanligt.

– Vi har haft två föryngringar i Sörmland och det har vi inte haft på många år, säger Johan Varenius.

Vad beror det på?

– Vargarna sprider sig och etablerar sig söderut. Det har också skett en föryngring i Östergötland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer