FI sätter Sörmlands Sparbank under lupp

Publicerad

Det har blåst kring Sörmlands Sparbank efter avslöjanden om hur den tidigare vd:n, Joacim Lindgren, använt bankens pengar för privat vidlyftig konsumtion. Nu har Finansinspektionen beslutat att syna banken.

Det hela började med ett internt visselblåsarlarm gentemot den då avgående vd:n Joacim Lindgren.

En intern utredning, som TV4 Nyheterna fick del av, visade snare att Lindgren använt bankens pengar för att bland annat betala konsertbiljetter för 75.000 kronor, hotellövernattningar för 100.000 kronor och teknikprylar för över en miljon kronor.

Turerna i Sörmlands sparbank

Läs mer: Bank-vd:n levde lyxliv för bankens pengar

Granskningen går vidare

Nu har Finansinspektionen beslutat att titta närmare på Sörmlands Sparbank.

– Det finns en pågående granskning hos oss. Vi tittar på de frågor som framkommit i media vad gäller förre vd:s användning av representation och sådant, säger Victoria Ericsson, pressekreterare på Finansinspektionen, till SVT.

Är det fler personer som granskas?

– Det är ju så i den här typen av granskningar att vi inte kan gå in på detaljer och berätta precis vad vi gör. Mer vi återkommer när vi landat i en bedömning.

Oklart besked

Victoria Ericsson kan inte heller säga när utredningen av Sörmlands Sparbank väntas bli färdig.

– Det beror på vilket informationsmaterial vi får in och om vi kommer behöva begära in ytterligare information, säger hon.

Ordföranden i bankens styrelse, Sven-Olov Carlsson, bekräftar att material från banken har lämnats till Finansinspektionen:

– Finansinspektionen har förordnat en extern revisor som har begärt in material. Det är ett tillägg till den interna granskning vi själva gör av vår verksamhet, säger han.

Två utredningar samtidigt

Material som lämnats över till myndigheten är bland annat protokoll, styrdokument och policys.

Enligt Sven-Olov Carlsson började utredningen förra veckan. Han har ännu inte behövt svara på några frågor från revisorn.

Är du oroad?

– Nej, orolig är jag inte. Vi har olika roller. Finansinspektionen vill utifrån sitt uppdrag göra en egen bedömning av vår verksamhet, vi gör motsvarande utifrån vårt uppdrag. Sådant sker ibland.

Finansinspektionen ger – och kan dra in – banktillstånd

Finansinspektionen är en myndighet med uppdrag att bland annat granska företag på finansmarknanden.

Ett tillstånd från myndigheten krävs för företag som vill bedriva bankverksamhet. Finansinspektionen har rätt att utdela varningar och, som en yttersta åtgärd, återkalla tillstånd för banker som inte sköter sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna i Sörmlands sparbank

Mer i ämnet