Kvinnan hade inte bröstcancer. Det upptäckte sjukvården först efter den stora operationen. Foto: TT/Arkivbild

Kvinna fick bröstet bortopererat i onödan: ”En personlig tragedi”

Publicerad

En kvinna i Sörmland fick diagnosen bröstcancer, men efter att ena bröstet opererats bort hittade man ingen cancer i bröstet. Kvinnan anmälde händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

– För mig är det här en personlig tragedi som jag ständigt blir påmind om, säger kvinnan till SVT. 

Det var 2016 som operationen genomfördes. Enligt anmälaren uppgav läkarna att kvinnans tarmcancer hade spridit sig till bröstet. Enligt vad kvinnan först fick höra skulle det tas ytterligare vävnadsprover i bröstet innan operationen, men anmälaren fick ingen kallelse. Senare blev hon uppringd av Bröstcentrum som meddelade att ett nytt vävnadsprov inte var nödvändigt. 

– Jag tycker att kommunikationen mellan de olika vårdenheterna borde fungera bättre, säger kvinnan, som vill vara anonym. 

Ingen cancer

När man efter operationen tog prover på bröstet hittades ingen cancer. Enligt IVO är vävnadsprovet som undersökes efter operationen större än det vävnadsprov man kan ta vid vanliga undersökningar. 

IVO har granskat ärendet och funnit att operationen var rimlig utifrån den informationen som var tillgänglig vid operationstillfället. 

– Jag hade gärna gjort ytterligare undersökningar. Då kanske resultatet hade varit annorlunda. Samtidigt är man i händerna på läkarna och man litar på vad dom säger, man är inte riktigt i form att ta diskussioner, säger kvinnan.

Tveksam till fler operationer

Nu funderar hon på att genomföra en bröstrekonstruktion som skulle innebära ytterligare 3-4 operationer. 

– Samtidigt som jag vill göra det här är jag tveksam med tanke på vad som hänt tidigare, säger kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.