Fixaren Jörgen i Trosa hjälper 83-årige Lola med gardinerna.

Fixare tar hand om enklare arbeten hos Trosas äldre

Publicerad

Nu finns det någon form av fixartjänst för äldre i alla sörmländska kommuner. Trosa kommun är sist ut och för 83-åriga Lola Hellgren är tjänsten efterlängtad.

– Jag byter gardiner varje vår och det är jättebra att få hjälp att ta ner de gamla, säger hon.

Sedan första februari finns det möjlighet för alla i Trosa kommun som har fyllt 67 år att få enklare hjälp i hemmet. Det kan vara att byta glödlampor eller att ta ner vintergardinerna, men det får inte vara tyngre saker eller kräva större hantverkarkunskaper.

– Det här ska inte ta jobben från hantverkarna utan vara enkla jobb som hantverkare inte gör, säger Fredrik Yllman, vård- och omsorgschef i Trosa kommun.

Fallolyckor

En av anledningarna till att Trosa infört fixartjänsten är att man vill förebygga fallolyckor i hemmet. Samtidigt som fixaren är på hembesök passas det också på att göra en säkerhetsrond.

– Man räknar med att en höftfraktur kostar ungefär 150 000 kr och hälften ligger på kommunen, så kan vi förhindra några fall är det jättebra, både ekonomiskt men framför allt för allt lidandets skull, säger Fredrik Yllman.

En efterlängtad hjälp

Den här dagen är det Jörgen Bostedt från Fixartjänst som hjälper Lola med gardinbytet.

– När jag behöver hjälp med gardinerna och sopa lite på uteplatsen är det bra att fixaren kan komma och nu är det bara att boka ny tid när vårgardinerna ska upp, säger Lola Hellgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.