Anna-Karin Carlsson är besviken över Flens kommuns beslut att stoppa fritidsaktiviteterna för henne och hennes kompisar under bland annat sommaren. Foto: SVT

Flen stoppar fritidsaktiviteter för funktionshindrade: ”Det är skitdåligt!”

Publicerad

Flens kommun stoppar fritidsaktiviteter för funktionshindrade på kvällstid, helger och under sommaren. Det är en följd av socialförvaltningens underskott på 55 miljoner kronor.

– Det är skitdåligt! Då kommer jag att vara hemma istället, säger Anna-Karin Carlsson, som är en av dem som drabbas när aktiviteterna dras in.

SVT har tidigare berättat om underskottet på 55 miljoner kronor inom socialförvaltningen, som bland annat har ansvaret för personer med funktionsnedsättning.

Lägger ansvaret på gruppboenden

Hittills har kommunens resurscentrum haft pengar för att ordna fritidsaktiviteter, men i fortsättningen ska det ansvaret ligga på de enskilda gruppboendena.

Det är tjänstemännen på kommunen som har fattat beslutet och de hoppas att det inte ska bli någon försämring. Men det finns de som är oroliga för att de har fel.

– Personalen på gruppboendena har redan idag svårt att lösa individuella behov och eftersom kommunen beslutat om vikariestopp, så kan man ju fundera på hur det ska gå att lösa, säger Kjell Clasborn.

Möte i april

Han är ordförande i FUB, en intresseförening för barn, ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Politikerna i socialnämnden har än så länge inte diskuterat frågan.

Men nämndens ordförande Daniel Ljungkvist har bjudits in till ett möte med intresseföreningen FUB i april.

– Jag förstår deras oro men det är för tidigt att säga ännu om den är befogad, säger Daniel Ljungkvist (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer