Foto: SVT

Flens kommun vill inte ta emot fler flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Flens kommun skickade i dag ett brev till de högsta ansvariga på Migrationsverket och Länsstyrelsen i Sörmland där man protesterar mot planerna att fler flyktingar ska placeras på orten.

Med kort varsel har kommunen fått veta att det finns planer på att cirka 120 flyktingar ska placeras i Flen för asylboende i väntan på beslut om uppehållstillstånd.

I brevet som är undertecknat av kommunstyrelsens ordförande Jan-Erik Larsson (S) och oppositionsrådet Thomas Norander (M) skriver man att kommunen ”är stolta över de mottagningsinsatser Flens kommun bidragit med under åren, men har nu kommit till ett läge där vi behöver bromsa eftersom mottagningstrycket länge varit stort. Vi har synpunkter på hur placeringen genomförs och ser problem i vårt samhällsserviceuppdrag”.

Enligt kommunen har Migrationsverket tänkt låta flyktingarna bo på ett nedlagt motell vid riksväg 55/57 som kallas Loftet. Motellet uppfyller inte myndighetskraven på boende och ligger nära en intensivt trafikerad väg, menar kommunen. Ett tillstånd för boende kräver dessutom ändringar i detaljplanen.

Brevet avslutas med:

”Att vi redan har ett stort mottagande i kommunen innebär inte att vi klarar vad som helst. Den stora obalans i mottagande i landets kommuner har skapat och förstärker de negativa attityder som starkt försvårar vårt samhällsuppdrag i mottagandeprocessen. Vi förväntar oss nu att även andra kommuner tar sitt ansvar i den svåra situation som uppstår när Sverige ska ta emot många på flykt. I det arbetet förväntar vi oss även att länsstyrelsen blir mer aktiv för att hitta fler mottagande grannkommuner och att Migrationsverket lyhört respekterar kommunens synpunkter.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.