Miljöinspektör Johan Hoffstedt förklarar vilka märkningar du som konsument bör ha koll på när du köper kött. Foto: SVT/Sandra Kjellström

Fler köttbutiker startar i Eskilstuna – inspektörer gör tätare kontroller

Publicerad

Den senaste tiden har flera köttbutiker startat i Eskilstuna. Och enligt miljöinspektörerna förekommer det en del brister både när det gäller märkning och hur köttet förvaras. Därför görs tätare kontroller för att se till så att varorna som säljs håller kvaliteten.

För bara ett år sedan var det vanligast med köttförsäljning i de större matvarubutikerna i Eskilstuna. Men de senaste månaderna har ett flertal mindre butiker som säljer kött öppnat och det resulterar i fler kontroller från livsmedelsenheten.

Större mängd kött köps in

Det som skiljer de mindre köttbutikerna från de större livsmedelskedjorna är att en större mängd kött köps in och säljs i perioder.

– Kött är en väldigt stor risk och det är mycket som kan gå fel. Det finns extra faktorer som gör att människor lätt kan bli sjuka eller lurade på olika sätt. Därför väljer vi att fokusera extra på just den punkten, säger Johan Hoffstedt, miljöinspektör i Eskilstuna kommun.

Ska minska smittorisken

Och i de kontroller som görs förekommer det en del avvikelser som verksamheterna måste rätta till. Nyligen omhändertog inspektörerna gammalt kött från en butik. Men avvikelserna handlar också om hygienrisker.

– Det handlar om hur man ska minska kontamineringsrisken, så att virus och bakterier inte ska spridas över till köttet från till exempel mobiltelefoner. Likaså hur lokalen är utformad, den ska vara ren och fin. Något vi också kollar mycket på är spårbarhet, var kommer köttet ifrån och hur förvaras det, säger Johan Hoffstedt.

I klippet ovan förklarar miljöinspektör Johan Hoffstedt vilka märkningar du som konsument bör ha koll på när du köper kött.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.