Universitets- och högskolerådet fick under 2017 ansökningar från 841 personer i Sörmland som ville ha sin utländska utbildning godkänd. Det placerar Sörmland i topp efter storstadslänen. Foto: TT

Fler nyanlända får sina utbildningar godkända

Publicerad

Allt fler nyanlända får sin utbildningar från hemlandet godkända. I Sörmland sökte förra året över 800 personer validering. Det är det femte högsta antalet i landet.

Av de 841 som sökte om bedömning fick 541 sin utbildning godkänd.

– Vi har många akademiker som kommer med en ingenjörsexamen från Syrien till exempel. De har en ganska god arbetsmarknad, berättar Malin Skoglund på arbetsförmedlingen i Eskilstuna.

Om utbildningen dessutom är godkänd och bedömd av Universitets och högskolerådet är det ett bra steg på vägen ut i den svenska arbetsmarknanden.

Men det räcker inte alltid med en godkänd utbildning. Ibland krävs det kompletteringar så som praktik eller språkkunskaper.

Många med utbildningar inom bristyrken

Till arbetsförmedlingen kommer många nyanlända med utbildningar inom bristområden.

– Nu mera är nästan varje yrke ett bristyrke. Men framför allt är det många pedagoger som har kommit till oss som just nu genomgår vårt snabbspår för grund- och gymnasielärare, säger Malin Skoglund.

Mer att önska från arbetsgivarna

Men även om både utbildningen har godkänts och kompletteringar genomförts gäller det att arbetsgivarna vågar anställa. Något som blivit bättre men fortfarande finns mer att önska från.

– Det är där vi har kompetensen och ska vi fortsätt att utveckla välfärden och bibehålla den vi har måste vi våga att öppna upp för den här målgruppen. Där tror jag att det finns mycket mer att göra, säger Malin Skoglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer