Foto: SVT

Fler sörmländska politiker utsätts för hot och trakasserier

Publicerad

Andelen förtroendevalda i de sörmländska kommunerna och regionfullmäktige som utsätts för hot, trakasserier och våld ökar. Närmare en tredjedel av de förtroendevalda utsattes under valåret 2018, enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet.

Under onsdagen släppte Brå Politikernas trygghetsundersökning 2019. Det är fjärde gången som rapporten släpps, på uppdrag av regeringen, men i år är det första gången som det är möjligt att jämföra resultaten från två valår.

Under rikssnittet

I hela landet har andelen politiker som utsatts för trakasserier, hot och våld ökat. Var tredje förtroendevald, 30 procent, uppger att de utsattes under valåret 2018. Under valåret 2014 låg andelen på 28 procent.

I Sörmland uppgav 28,6 procent av de förtroendevalda i länets kommunfullmäktige och regionfullmäktige som svarat på enkäten att de utsattes för trakasserier, hot och våld under 2018. Det är en ökning från 27,1 procent under valåret 2014.

Andelen drabbade är högre bland kvinnor än män.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer